Haber

Almanya AfD’ye devlet yardımının kesilmesini tartışıyor

Yunus Ülger

ALMANYA – Almanya’da, Anayasa Mahkemesi’nin faşist Almanya Milliyetçi Demokrat Partisi’ne (NPD, şimdiki adı Yurt, Die Heimat) verilen devlet yardımını kesme kararının, faşist Almanya İçin Alternatif (AfD) partisine de uygulanma ihtimali tartışılıyor. . Siyasetçiler bu konuda farklı görüşlere sahipken, anayasa hukukçuları NPD’ye ilişkin mahkeme kararının AfD’ye uygulanmasının o kadar da kolay olmadığı görüşünü dile getiriyor.

BAŞBAKAN: BAŞKA BAĞLAMLARDA UYGULAMA İMKANI ARAŞTIRILMALI

Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Başbakan Olaf Scholz, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karara övgüde bulundu ve AfD’nin adı verilmeden, kararın ‘başka bağlamlarda’ da uygulanıp uygulanamayacağının soruşturulmasını istedi. Ancak Scholz, AfD ile öncelikle siyasi mücadele verilmesi gerektiğini ifade etti.

SDP Genel Sekreteri Kevin Kühnart, NPD kararının AfD’ye uygulanmasının çok zor olduğu görüşünü dile getirdi. Westfälische Nachrichten Gazeteye konuşan Kühnart, Anayasa Mahkemesi’nin NPD kararını uzun yıllar süren yargılamaların ardından verdiğini hatırlatarak, AfD’nin anayasaya aykırı bir parti olduğunu kanıtlamanın çok uzun zaman alacağını vurguladı. Kühnart, “Anayasamızı korumayı Anayasa Mahkemesi’ne bırakmayalım” dedi.

BREMEN İÇİŞLERİ BAKANI: ÖNCE DOĞU EYALETLERİNDE YASAKLANMALI

Bremen Eyaleti SPD İçişleri Bakanı Ulrich Mäurer, AfD’nin öncelikle soruşturulacak eyaletlerde yasaklanmasını isteyerek, soruşturmanın Thüringen, Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinden başlaması gerektiğini öne sürdü. Anayasa savunma ofislerinin 10 yıldır AfD’nin bu eyaletlerdeki askerlerini izlediğini hatırlatan Mäurer, “AfD üzerindeki baskıyı artırmamız lazım.”

Yeşiller Partisi’nin Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Konstantin von Notz, NPD kararının AfD’ye uygulanma ihtimalinin hızlı ve dikkatli bir şekilde incelenmesini talep etti. Funke Media Group’a konuşan von Notz şunları söyledi: “Hukukun üstünlüğünün kendi düşmanını finanse etmesi kabul edilemez.”

Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Sekreteri Martin Huber de AfD’ye yapılan devlet yardımının kesilebileceğini söyledi. RND haber sitesine konuşan Huber, Anayasa Mahkemesi’nin NPD kararının devlet yardımlarının kesilmesine dayanak oluşturduğu görüşünü dile getirerek, “AfD, anayasaya aykırı bir parti olduğu için Anayasa Koruma Dairesi tarafından izleniyor.” CSU Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder de aynı görüşü dile getirdi.

ANAYASA AVUKATINDAN AFD UYARISI

Jena Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Michael Brenner, Anayasa Mahkemesi’nin NPD’nin AfD’ye karşı verdiği kararı hızla uygulama girişimlerine karşı uyardı. Die Welt Haber kanalına konuşan Prof. Brenner, kararın ayrıntılı olarak incelenmesini isteyerek, “Devlet yardımının yasaktan daha kolay olduğunu düşünmek yanlıştır.” NPD kararının 4 yıl içinde alındığını hatırlatan Prof. Brenner, AfD’ye yönelik olası bir davanın uzun süreceğini ve davanın amaca hizmet etmeyeceği görüşünü dile getirdi.

EN ÇOK YARDIM ALAN PARTİ SPD OLDU

Federal Meclis verilerine göre 2022’de yaklaşık 48 milyon avroyla en fazla devlet yardımı alan parti, ‘trafik ışığı’ koalisyon hükümetinin ana ortağı SPD oldu. Devlet yardımlarından ana muhalefet CDU 44,5 milyon avro, koalisyon ortakları Yeşiller ve FDP sırasıyla 30 ve 14,5, CSU 12, Sol Parti 11, AfD ise 10,5 milyon avro aldı.

Öte yandan geçtiğimiz hafta sonu Almanya’da AfD’ye karşı düzenlenen protestolara 900 binden fazla kişinin katıldığı bildirildi. Protestolar geçen haftaki yoğunluğunda olmasa da devam ediyor. Gösteriye Darmstadt’ta 17 bin civarında kişi katılırken, Heilborn’da 5 bin, Rottenburg ve Freising’de ise 4’er bin kişi AfD’ye ve ırkçılığa karşı sokaklara çıktı.

Protestoların ardından yapılan kamuoyu araştırmalarında AfD’nin az da olsa oy kaybettiği görülüyor. Forsa’nın araştırmasının bulgularına göre AfD’nin oyu yüzde 2’lik bir düşüşle yüzde 20 civarında görünüyor. CDU/CSU yüzde 31, SPD ve Yeşiller yüzde 14, FPD ve Sol Parti yüzde 4, Sol Parti’den ayrılarak parti kuran Sahra Wagenknecht’in partisi BSW ise yüzde 3 oranında. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu