Haber

Avustralya Başbakanı Albanese, Biden’la Assange konusunu görüştü

Avustralya Başbakanı Antony Albanese, Washington ziyareti sırasında ABD Başkanı Joe Biden ile ABD’ye ait gizli belgeleri ifşa etmekle suçlanan Wikileaks internet sitesinin kurucusu ve Avustralya vatandaşı Julian Assange konusunu görüştüğünü ancak bu konuyu görüştüğünü belirtti. Biden’ın davaya müdahale etmesini istemedi.

Albanese, Washington ziyareti sırasında Başkan Biden ile görüşmesini ABC televizyonunda katıldığı programda değerlendirdi.

Görüşmede Assange konusunu gündeme getirdiğini belirten Albanese, ABD Başkanı’ndan bu davaya müdahale etmesini talep etmediğini kaydetti.

Albanese, “Biden, Adalet Bakanlığı’nın işlerine karışmaz. Biden, adalet sistemi ile siyasi sistem arasındaki farkı bilen bir başkandır.” dedi.

Assange ile ilgili bir sonuca varılmasının şart olduğunu vurgulayan Albanese, bu süreçte Biden’ın davaya müdahale etmesine gerek olmadığını söyledi.

Eski Avustralya Başbakan Yardımcısı Barnaby Joyce’un da aralarında bulunduğu altı politikacı, Assange’ın ABD’ye iade sürecini durdurmak için Eylül ayında Washington’da ABD Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Temsilciler Meclisi ve Senato’da üst düzey toplantılar düzenledi.

Assange’ın yargılama süreci

Assange’ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010’da ABD’nin Irak ve Afganistan’da yaptığı hataları kanıtlayan 251 bin gizli belgeyi yayınladı.

Assange, Haziran 2012’de sığındığı Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nden 11 Nisan 2019’da gözaltına alınmış ve “kefaletle tahliye şartlarını ihlal ettiği” gerekçesiyle tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Cezaevi’ne götürülmüştü.

Mahkeme, 50 hafta hapis cezasına çarptırılan Assange’ın iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra tutuklu kalmasına karar verdi.

Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetti.

Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nin 20 Nisan 2022’de iade kararı vermesinin ardından, dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022’de Assange’ın ABD’ye iade edilmesine ilişkin kararı imzaladı.

Assange’ın avukatları da 1 Temmuz 2022’de karara ilişkin Yüksek Mahkeme’ye itirazda bulunmuştu.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden Assange’a yönelik suçlamaların düşürülmesini istedi.

Assange’ın durumunu, belgeleri WikiLeaks’e sızdıran ABD’li asker Chelsea Manning’in durumuna benzeten Albanese, Manning’in ABD’de özgür yaşadığını ve Assange’a yönelik tutumun aynı olmadığına dikkat çekti.

gudulajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu