Yaşam

Basit Görünen Mühendislik Harikası: İngiltere’deki Duvarların Dalgalı Olması Nedeni

İngiltere’de yaygın olan tek sıra tuğla, dalgalı duvarlarla karşılaştırıldığında, daha fazla tuğla kullanmak bekleniyor. Peki maliyet artmıyor mu? HAYIR!

Dalgalardan dolayı daha fazla tuğlaya ihtiyaç duyulduğu düşünülüyor. paradan tasarruf etmeyi mümkün kılıyorBu dalgaların ardındaki ustaca mühendisliğe bir göz atalım.

Dalgalı duvarların kullanımı çok eskilere dayanmaktadır.

Krank duvarları, kavisli duvarlar veya şerit duvarlar olarak da bilinen dalgalı duvarlar; MÖ 1300’lü yıllarda III. Amenhotep’in hükümdarlığı sırasında Mısır’ın Aten şehrindeAyrıca kullanıldığı varsayılmaktadır.

Fens bataklıklarının 1600’lerin ortasından itibaren Hollandalı mühendisler tarafından kurutulduğu Doğu Anglia ve Suffolk’ta (İngiltere’nin eski menşe bölgesi) 50’den fazla tür bulunmaktadır. Dalgalı bir duvarla karşılaşıldı. 

Çim biçme makinelerinin nefret ettiği bu duvarlar İngiltere’de yaşayan insanların bahçelerinin bir parçası her zaman güneş ışığında, Gerçek doğudan batıya bile dokunmuştu. Bu sayede duvarlar rüzgarı engelleyecekti.

Ayrıca 1800’lerde eski ABD lideri Thomas Jefferson tarafından kurulan Virginia Üniversitesi’nin mimarisine de bakın. kavisli duvarlar eklendi. Jefferson, ince hesaplamaları estetikle birleştirerek bu duvarları üniversitede hayata geçiren kişiydi.

Maliyetleri artırması beklenen kavisli duvarlar tasarruf sağlıyor.

İlk bakışta farklı gibi görünen dalgalı duvarlar, düz duvarlara göre daha az malzeme kullanılmasına olanak tanır. Duvarda kullanılan malzemenin boyutu, uzunluğunu ve kalınlığını çarparak orantılıdır. Düz bir duvarın iyi bir dayanıklılığa sahip olması için en az iki kat tuğlaya ihtiyacı vardır, ancak dalgalı duvarlar yalnızca bir tuğla kalınlığıyla yapılabilir.

Dalgaların sağladığı kemer desteği sayesinde bu dalgalı duvarlar daha da sağlamlaşıyor. Duvardaki dışbükey ve içbükey eğriler, stabilite sağlar ve rüzgar basıncı gibi yanal kuvvetlere direnmeye yardımcı olur. Böylece %35 oranında tuğla tasarrufu sağlar. Gerçekten akıllıca, değil mi?

Aklınıza tam oturmuyorsa basit bir örnekle açıklayalım:

Bir parça A4 kağıdı alın, uzunlamasına ikiye katlayın ve kat yeri boyunca kesin. Modüllerden birini dik yerleştirmeye çalışırsanız muhtemelen en ufak bir harekette düşecektir. Diğer parçayı da küçükken yelpaze yaptığımız gibi katlıyoruz. Zikzak şeklinde katlayın ve onu bir yere koymaya çalışın. Çok daha güçlü değil mi? Bu kolay deney, dalgalı duvarların ne kadar sağlamlık sağladığını kanıtlıyor.

Sizce Türkiye’de bu kadar kavisli duvarlar olsaydı ne olurdu?

Kaynaklar: Lymington ve Bölge Tarih Kurumu, How Stuff Works, Constrofaciliator, Benzersiz Peyzaj Duvarlarının Tasarımı ve Bina Cephelerinde Kullanımı

İlginizi çekebilecek diğer içeriğimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu