Renk

BMW’nin yeni renk değiştiren otomobili i Vision Dee oyunun kurallarını değiştirecek mi?

Renk değiştirebilen arabalar Bu artık bir gerçek ve yakında yola çıkmaya hazır olabilirler. Ancak bu teknoloji kendine has sorunlarının yanı sıra farklı bir çalışma yöntemini de beraberinde getiriyor.

Kamuoyuna tanıtılan ilk renk değiştiren araba, Las Vegas’ta düzenlenen CES 2022’de ortaya çıkan otomobil oldu. BMW’nin iX Flow’uydu . “Dünyanın ilk renk değiştiren otomobili” olarak tanıtılan araç, kullanıcıların otomobilin dış rengini tek tuşla siyah, beyaz veya çeşitli tonlara değiştirmesine olanak sağladı. Bu aracın arkasındaki fikir, sürücülerin sıcak günlerde güneş enerjisini yansıtmak için beyazı, soğuk günlerde ise güneş enerjisini daha etkili bir şekilde absorbe etmek için siyahı seçebilmesiydi.

Bu sistem Elektronik Kağıt Gösterimi (EPD) Teknolojiyi kullanarak çalışır. Araba, insan saçından daha geniş olmayan milyonlarca mikrokapsül içeren elektroforetik bir sinema ile kaplıdır. Bu kapsüllerin her biri, yalnızca içlerinden gerçek bir elektrik alanı geçtiğinde görülebilen, negatif yüklü beyaz pigmentler ve pozitif yüklü siyah pigmentler içerir.

BMW, yalnızca tek renkli tonları değil, gökkuşağının tüm renklerini üretebilen, renk değiştiren yeni bir otomobil modelini CES 2023’te tanıtacak. iVision Dee O da tanıttı. iX Flow ile aynı teknolojiyi kullanan bu araba, 32’ye kadar farklı renk üretebiliyor.

i Vision Dee’nin gövdesi bağımsız olarak renk değiştiren 240 farklı parçadan oluşuyor ve bu sayede otomobilin çok renkli desenlere sahip olması sağlanıyor. Ayrıca tüm komutlar sesli komutla verilebiliyor ve saniyeler içinde iletilebiliyor. Aracın adındaki “Dee”, Dijital Duygusal Deneyim anlamına geliyor ve BMW bunun “arabalar ve insanlar arasındaki duygusal bağı güçlendirme” umudunu vurguladığını söylüyor.

BMW AG Yönetim Kurulu Başkanı Oliver Zipse , yaptığı açıklamada, “BMW i Vision Dee ile donanım ve yazılım birleştiğinde nelerin mümkün olduğunu gösteriyoruz. Bu şekilde, otomobili akıllı bir seyahat arkadaşına dönüştürmek için dijitalleşmenin tüm potansiyelini kullanabiliriz. “Bu, otomotiv üreticilerinin ve aynı zamanda BMW’nin geleceği: sanal deneyim ile gerçek sürüş keyfinin birleşimi” dedi.

Maalesef yasa ve yönetmelikler Bu durum renk değiştiren otomobillerin pazara sunulmasının önünde olası bir engel olabilir. Elektrik kullanarak anında renk değiştirebilen araçlarla ilgili şu anda herhangi bir yasa bulunmuyor. Ancak birçok ülkedeki mevcut düzenlemelere göre araç sahiplerinin, araçlarının hakim rengini değiştirmeleri durumunda Motorlu Araçlar Dairesi’ne (DMV) ve sigorta şirketlerine bilgi vermeleri gerekiyor. Birleşik Krallık’ta sürücülerin Sürücü ve Araç Ruhsatlandırma Kurumu’nu (DVLA) ve sigorta şirketlerini bilgilendirmesi gerekmektedir.

haber-carsamba.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu