Teknoloji

DAT Dosyası Nasıl Açılır?

Bilgisayar sistemlerinde farklı türdeki dokümanların açılmasında sorunlar yaşanabilmektedir. Bu belge türlerinden biri de Dat belgesidir. Peki Dat belgesi nasıl açılır?

Bilgisayarda farklı programlar ve formatlar bulunduğundan zaman zaman farklı belge formatlarının işlenmesi gerekebilmektedir. Bu belge türlerinden biri Dat’tır. DAT belgelerini açmakta zorlanıyorsanız veya bu belgeleri nasıl açacağınızı bilmiyorsanız rehberimizi takip etmeniz yeterli olacaktır.

DAT Belgesi Nedir?

DAT belgesi açma işlemine geçmeden önce DAT belgesinin ne olduğunu öğrenmek daha doğru bir çözüm olacaktır. Dat dokümanları .dat uzantılı olarak gösterilmektedir. Çoğunlukla metinlerden oluşan bu belgeler, ilgili yazılım veya programların nasıl çalışması gerektiğini açıklayan bilgileri içerir. Çoğu zaman kullanıcılar için ikincil olan bu dokümanlar ilgili programlar tarafından kullanılmaktadır. Konfigürasyon ayarları gibi birçok farklı bilgiyi barındıran bu dokümanlara, uygulamalarda değişiklik yapıldığında müdahale edilmesi gerekebilmektedir.

DAT Belgesi Nasıl Açılır?

DAT Belgesi Nasıl Açılır?

Veri dokümanlarını açmak için farklı yollar kullanılabilir. Aşağıdaki seçeneklerden size en uygun olanı seçerek adımları takip edebilirsiniz. Bu sayede Dat dokümanlarını açma konusunda sorununuzu kolaylıkla çözebilirsiniz.

DAT Belgelerini Metin Düzenleyiciyle Açma

DAT belgelerini açmanın en kolay prosedürlerinden biri bir metin düzenleyici kullanmaktır. Bilgisayarınızda hangi metin düzenleyicinin bulunduğunu seçebilirsiniz. Bunun için;

  • .dat uzantılı belgeye sağ tıklayın.
  • Birlikte aç seçeneğini seçin.
  • Not defterini seçin ve belgeyi açın.

İlgili belge metin bilgilerinden oluşuyorsa not defteri ile açarak içeriğine ulaşabilirsiniz. Bu işlem hem kolay hem de zahmetsizdir. Hemen hemen tüm bilgisayarlarda not defteri bulunduğu için birlikte açın demek yeterli olacaktır.

DAT Belgelerini Excel ile Açma

Dat dokümanları bazen tablolardan oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda not defteri yerine Excel veya benzeri bir programla açmak düzenlemeyi kolaylaştırır. .dat belgelerini Microsoft Excel veya aynı şekilde çalışan alternatiflerle açabilirsiniz. Bunun için;

Bilgisayarınızdaki Excel uygulamasını açın.

Uygulamanın menüsünden Dosya > Aç adımlarını takip ederek .dat belgesini seçin.

Açılan bölümde .dat uzantısını göremiyorsanız, açılış ekranının alt kısmında yer alan Tüm Excel Belgeleri seçeneğini “Tüm Dosyalar” olarak değiştirin.

DAT Belgelerini Apple Modellerinde Açma

.dat belgesini iPhone’da veya iOS sistemini kullanan taşınabilir cihazlarda açmanız gerekebilir. Bunu yapmanın en yaygın ve güvenilir yolu TNEF’in Enough’unu kullanmaktır. Bu işlemler için uygulama marketine girip aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Arama alanına “TNEF Yeter” yazın.

Uygulamayı indirin ve cihaza yükleyin.

Uygulamayı açın ve açmak istediğiniz .dat belgesini seçin.

Kısa yükleme ekranının ardından .dat belgesi açılacaktır.

Açılan belge içerisinde istediğiniz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Android Telefon ve Tabletlerde DAT Belgesini Açma

Cihazınız Android işletim sistemine sahipse bu sefer kullanmanız gereken uygulama Android için File Viewer’dır. Küçük bir araç olan uygulamayı uygulama pazarında bulabilirsiniz.

Google Play Store’u açın.

Arama alanına “Android için Dosya Görüntüleyici” yazın.

Uygulamayı indirip yükleyin.

Daha sonra uygulamanın istediği izinleri vererek uygulamayı yükleyin.

Uygulamayı açtıktan sonra menüdeki belgeyi aç seçeneğinden .dat uzantınızı seçerek açın.

.DAT Belgesi Virüs mü?

.dat belgelerini açmak söz konusu olduğunda cihaz türünüze bağlı olarak yukarıdaki seçeneklerden birini seçebilirsiniz. Belgeyi açmanın dışında .dat belgesiyle ilgili merak edilen sorulardan biri de .dat belgesinin virüs içerip içermediği veya tehlikeli olup olamayacağıdır. Bu belgelerin rastgele bir tetikleyiciye sahip olması veya çalıştırılacak aktif bir kodu olması mümkün değildir. Bu nedenle normalde programların kullandığı .dat belgeleri virüs içermez. Ancak unutulmamalıdır ki çeşitli hackleme teknikleri ile virüsler .dat uzantılı görünüme kavuşturulabilmektedir. Bu nedenle, özellikle güvenli olmayan kaynaklardan gelen bu belge türlerine karşı dikkatli olunmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu