Ekonomi

Günlük kiralık oyun ortaya çıktı!

28 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlandı “Konutların Turizm Amaçlı Kiralama Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik”Airbnb ve benzeri şirketler aracılığıyla günlük konut kiralamalarına ilişkin yeni kural ve düzenlemeler 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girdi.

Düzenleme ile turistik ikamet belgesi zorunlu hale geldi. Yeni kararla birlikte günlük kiralık ilanlarında azalma yaşanırken, özellikle tatil beldelerinde kiralama faaliyetlerinin tüm hızıyla devam etmesi dikkat çekti.

İlan verenlerin birçoğunun hâlâ turizm ikamet belgesi alamadıkları görülürken, ilanlarda fiyatların farklı yazılması kafa karışıklığına neden oldu. Öyle ki günlük kira bedelinin 10 katına varan fiyat isteyen daireler bile vardı.

BORÇ ÖDEME YAZIN

Sabah’ın haberine göre, yarıyıl tatilinin başlamasıyla birlikte bu dönemde yerli turist talebinin arttığı Bursa, Erzurum, Afyonkarahisar ve Antalya gibi illerde arama yapıldı. Antalya’da daire sahibi, turizm ikamet belgesi almak için başvuruda bulunduğunu ve sürecin devam ettiğini belirtti. “Odada bir otelde aradığınız her şey mevcut. Terlik, kettle, temiz havlu, nevresim… İlandaki fiyat 250 TL ama bu yıllık ücreti. 5 günlüğüne kiralayacaksanız , günlük 1.500 TL’dir.Bunu banka aracılığıyla ödeyebilirsiniz ancak açıklama kısmında ‘borç ödemesi’ olarak belirtiniz.Formda bilgi verdi.

ŞU ANDA TATİL SEZONUNDAYIZ

Erzurum’da günlük 200 TL’ye satılan 2+1 evin işletmecisi: “Merkezde temiz bir aile apartmanı. Turizm belgesi almadık ama araştırıyoruz. Hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. 2 kişiye 1.000 TL, 4 kişiye 1.500 TL, 6 kişiye günlük 2.000 TL.” insanlar.”Duruma göre bilgi verdi.

Bursa merkezde yer alan 1+1 evin günlük fiyatı 500 TL olarak belirtilirken, ev sahibi ise günlük fiyatın 2 bin TL olduğunu söyledi. “Bu ev gibi 10 dairemiz var. Şu anda sömestr tatili olduğu için talep çok fazla. Bu hafta boş ev yok. Önümüzdeki hafta iki dairem müsait. İki yetişkin ve iki çocuk rahatça kalabilir. 2 bin Sezonda günlük TL. Sezon dışı fiyatı 500 TL.” “ Ev sahibi henüz turizm belgesi almadıklarını, araştırmalarının sürdüğünü söyledi. ev sahibi, “Uludağ’a buradan rahatlıkla gelip gidebilirsiniz. Araba ihtiyacınız varsa kiralayabiliriz.”sözlerini kullandı.

GELMEYE VE GELMEYE UYGUN TUTUYORUZ

Afyonkarahisar’da ilan fiyatı günlük 250 TL olan bir evin işletmecisi ise, “Ev sahibi yurt dışında yaşıyor. Ben onlara kira veriyorum. Ancak şubat tatilinde dolu. İsterseniz bir sonraki hafta için şubat tatilinde verebilirim. Fiyatı günlük 1000 TL. Ödedik. Dönem boyunca 2 bin TL.”söz konusu.

Fiyatı neden ilandan farklı yazdıkları sorulduğunda, “Eğlenmek için bu tür bir duyuru yaptık. Temizliği siz evden çıktığınızda yapıyoruz. Elektrik, su, doğalgaz giderlerimiz var. 250 TL verirsek çöpe atmış oluruz.”açıkladı.

İşletmeci evin turizm belgesinin olmadığını açıkladı. “Sonuçta burası bir aile apartmanı. Erkek kardeş aşağıda, kız kardeş ise yukarıda yaşıyor. Kimsenin şikayet edecek bir şeyi yok, içiniz rahat olsun.”dedi.

KAYNAK: SABAH

sariz-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu