Mitsotakis seçim yarışında Tsipras’ın 6 puan önünde
Yunanistan’da yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Pazar günü yapılacak parlamento seçimlerinde Başbakan Kiryakos Miçotakis rakibi Aleksis Tsipras’ın 6 puan önünde yarışı önde götürüyor. Ancak Miçotakis’in muhafazakar partisi Nea Dimokratia’nın (Yeni Demokrasi) parlamentoda mutlak çoğunluk kazanması pek olası değil.
Yunanistan’da yaklaşık 10 milyon kayıtlı seçmenin 440 bini ilk kez oy kullanacak seçmen. Yunanistan’da 16 yaşından büyük her vatandaş oy kullanma hakkına sahiptir.
Miçotakis hükümeti, Mart ayında meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasının ardından eleştirilere maruz kalmıştı. Hayatını kaybedenlerin yakınları, Başbakan Miçotakis hakkında yanıldı. Ancak anketlere göre Mitsotakis’in partisi Nea Dimokratia, eski Başbakan Alexis Tsipras’ın solcu partisi Syriza’nın 6 puan önünde. Yeni Dimokratia’nın oy oranı yüzde 33,6 olarak tahmin edilirken, Syriza’nın oy oranı yüzde 26,9 olarak ölçüldü.
300 sandalyeli Yunan parlamentosunda hiçbir partinin tek başına mutlak çoğunluğa ulaşıp iktidara gelmesi beklenmiyor. Seçimlerden sonra koalisyon hükümeti kurulamaz ise cumhurbaşkanı parlamentoyu feshedecek ve Temmuz ayında ülke yeniden seçime gidecek. Siyasi gözlemciler bu seçeneği bir olasılık olarak görüyorlar.
Ekonomik büyüme Miçotakis’ten yana
2019’dan beri iktidarda olan Başbakan Miçotakis, vergi indirimlerinin, korona pandemisi sonrası turizmin canlanmasının ve sistemli ekonomik büyümenin oylarını artıracağını umuyor. 2022’de Yunanistan’da ekonomik büyüme yüzde 5,9 olarak kaydedildi. Ancak bu olumlu rakamlara rağmen düşük maaşlar, gençlerin yurtdışına göçü ve borç krizi sonrası devreye giren Avrupa Birliği tasarruf politikaları Yunanistan’da vatandaşları rahatsız eden konular.
gizli dinleme skandalı ve tren kazası kıvılcım tepkisi
Çipras ise Syriza’da Yunan istihbaratında patlak veren dinleme skandalı ve Şubat ayında yaşanan ağır tren kazasının ardından devlete olan güveni yeniden tesis etme sözü veriyor. 48 yaşındaki Tsipras Pazar günü bir seçim etkinliğinde “Demokrasi bizi yöneten bu çürümüş rejimi devirmek için geri dönecek” dedi. Tsipras, “Miçotakis orta sınıfı düşünmüyor, sadece güçlüleri düşünüyor” dedi.
Pasok-Değişim Hareketi anahtardır
Yunanistan’da 2012 seçimlerinde koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için arka arkaya iki seçim yapılması gerekiyordu. Ardından sosyal demokrat çizgide Nea Dimokratia, Pasok ve daha sonra dağılan sol parti Damar arasında bir koalisyon hükümeti kuruldu. Andreas Papandreu’nun kurduğu Pasok-Değişim Hareketi’nin hem Miçotakis hem de Çipras ile koalisyon hükümetinde yer alması mümkün. Parti lideri Nikos Andrulakis, seçim öncesi bir tercih ifade etmekten kaçındı.
Mitsotakis ve Tsipras’ın seçim vaatleri
Miçotakis’in seçim vaatleri arasında ülkedeki asgari ücreti 1000 avroya çıkarmak, işsizlikle mücadele etmek ve Yunanistan’ın sağlık sistemine yatırım yapmak yer alıyor. Miçotakis Nisan ayında yaptığı açıklamada, “Yunanistan’ı değiştirmek için iki dönemlik dört yıllık bir görev süresinin gerekli olduğu görüşüne her zaman sahip oldum.”
Çipras’ın gündeminde eğitime ayrılan bütçenin artırılması, memur ve sağlık çalışanlarının maaşlarının artırılması, ülkedeki kartellerin üzerine attığı enflasyonla mücadele gibi konular var. Tsipras geçen hafta Yunanistan’da maaşların Bulgaristan seviyesinde ve fiyatların İngiltere seviyesinde olduğunu söyledi.
Mitsotakis şimdiye kadar biri genel, biri yerel düzeyde ve biri Avrupa düzeyinde olmak üzere üç seçimde Çipras’ı kazanmayı başardı. Yunanistan’da yapılacak milletvekilliği seçimlerini bir NBA maçına benzeten Miçotakis, alaylı bir şekilde, “Kaybeden çıkar” dedi.
AFP/EC, TY
DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?