Ekonomi

Adana’da Soğan Fiyatları Düştü

Adana’da tarlada soğanın kilogram fiyatı 6-7 liraya gerilerken, soğana talep olmayınca tarlada kaldı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Bu fiyatların daha da düşeceği kesin görünüyor. 3-4 gün sonra vatandaşlarımız soğanı çok ucuza yiyecek” dedi.

Verimli toprakların bulunduğu Adana’da bu yıl 23 bin dönüm alana ekilen soğanda 31 Mart’tan bu yana hasat devam ediyor. Tarlada ilk hasatta kilogramı 17-18 lira olan soğan şimdi 6-7 liraya, 2. kalite soğan ise 3-4 liraya indi. Ancak kent genelinde soğana talep olmaması nedeniyle çalışmalar tarlada kaldı. Ancak üretici ve tüccarlar Mayıs ayı sonuna kadar yurt dışına soğan ihraç etmek istiyor.

Bu yıl ekilen 23 bin ton soğandan ortalama 105 bin ton verim beklenirken, verim bolluğu da yaşanıyor.

“Soğan fiyatları dibe vurdu”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatların önümüzdeki günlerde daha da düşeceğini belirtti. Doğan, “Yaklaşık bir aydır soğan fiyatları hiç düşmedi. Soğanın kilogramı 17-18 liradan piyasaya girdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden işçi gelmediği için soğan toplanamadı ve fiyatlar sabit kaldı.” Yüksek. Soğan fiyatları 3-4 gündür dipte.Tarlada toptan kilogram fiyatı 7-8 lira arasında. Hatay soğanı, Adana soğanından 1-2 lira fazla” dedi.

“Soğan hasadı ağırlaştı”

Adana ve Hatay’da hasadın yüzde 40’ının yapıldığını vurgulayan Doğan, “Soğanın yüzde 60’ı henüz tarlada. Artık kırmızı kabuklu olduğu için soğanın raf ömrü uzadı. Ay sonunda açılmayacak soğanlar tarlada kalacak.Şu anda soğan hasadı ağırlaştı. Pazarın talebine göre soğanlar ayıklanıyor. Bölgemizde soğan hasadı haziran ayı sonuna kadar devam edecek” dedi.

“Fiyatlar daha da düşecek”

Fiyatların önümüzdeki günlerde daha da düşeceğini anlatan Mehmet Akın Doğan, ardından şunları söyledi:

“Piyasadaki yüksek fiyatlar 3-4 gün önce kaldırılan soğan fiyatları. Şu anda soğan tarladan tüccar tarafından kilosu 6-7 liradan koparılıyor, 8-9 liradan satılıyor. market ve marketlerde 10-15 liradan satılacak.3-4 gün sonra fiyatlara yansıyacak.Bu fiyatların daha da düşeceği kesin görünüyor.3-4 gün sonra vatandaşlarımız soğanı çok ucuza yiyecek Aslında 6-7 lira dediğim bu 6-7 liralık soğan en kalitelisi. 2. kalite soğan 3-4 liraya hasat ediliyor.” – ADANA

sabanozuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu