Teknoloji

Apple ilginç bir logo savaşında: 111 yıllık bir meyve şirketini logosunu değiştirmeye zorlamak

Wired tarafından paylaşılan bir habere göre, Apple kazanırsa 111 yıllık bir İsviçre meyve şirketini logosundan vazgeçmeye zorlayacak bir dava açtı.Bir asırdan fazla bir süre önce kuruldu Meyve Birliği Suisse , kendisini İsviçre ulusal bayrağını simgeleyen beyaz bir haç ile birlikte bir kırmızı elma logosuyla temsil eder. Ancak haklarındaki davayı kaybederlerse Fruit Union Suisse logosunu değiştirmek zorunda kalacak.

Fruit Union Suisse yöneticisi Jimmy Mariethoz Wired’a verdiği bir röportajda bunu anlamakta güçlük çektiklerini, buradaki amaçlarının gerçekten bir elmanın haklarına sahip olmak olduğunu ve herkesin ücretsiz olarak kullanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca teorik olarak ne zaman bir elma reklamı yapsalar kaygan bir bölgeye giriyor olabileceklerini de sözlerine ekledi.

Apple’ın logo kavgası yıllardır sürüyor

Apple’ın böyle bir girişimde bulunduğu ilk sefer değil. İsviçre Fikri Mülkiyet Enstitüsü’ne (IPI) göre, Apple Büyükanne smith elması siyah beyaz bir resim için başvurdu. Talep geçen yıl İsviçre makamları tarafından kısmen onaylanmış ve elma gibi jenerik görsellerin kamu malı olduğu belirtilmişti. Ancak Apple, Nisan 2023’te karara itiraz etmişti. Ayrıca Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü kayıtlarına göre Apple; Japonya, türkiye, İsrail ve Ermenistan da diğer ülkelerde benzer marka talebinde bulundu.

2010 yılında Apple, küçük bir İsviçre market kooperatifine, elma logolarına asla ısırık izi eklemeyeceğini beyan eden mahkeme dışı bir anlaşma imzalattı. Ancak her karar şirket lehine sonuçlanmadı. 2012’de Apple, bir İsviçre demiryolu saatinin tasarımını kopyaladığı kanıtlandıktan sonra İsviçre Federal Demiryollarına yaklaşık 20 milyon dolar ödemek zorunda kaldı.

Ancak ticari marka başvurusu söz konusu olduğunda Apple başka bir ligde. Tech Transparency Project tarafından hazırlanan bir rapora göre Apple, Microsoft, Facebook, Amazon ve Google’ın toplamından daha fazla ticari marka başvurusu yaptı. Ancak bu Apple’ı tek kusurlu yapmaz, çünkü diğer şirketler de Windows, Yuvave Pri ME gibi markalı genel terimlere sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu