Haber

UKON Başkanı’ndan kırmızı et fiyat artışına çözüm önerisi: Küçükbaş et tüketimini artırın

Ulusal Kırmızı Et Kurulu (UKON) Lideri Hacıince yaptığı yazılı açıklamada, kırmızı ette son bir ayda yaşanan fiyat artışlarının Kurul tarafından takip edildiğini belirtti.

Geçen yıl ocak ayında ağırlığı 40 lira olan yerli besi sığırının fiyatının yüzde 150 artarak 100 liraya çıktığına dikkat çeken Hacıince, şu değerlendirmede bulundu:

“Tarafımızdan yapılan hesaplamada canlı besi sığırlarının fiili fiyatı kilogram başına 100 lira, besi yeminin kilogramı 6,2 lira ve samanın kilogramı 3 lira üzerinden hesaplanmış ve yerli sığır karkas maliyetinin 1 kilogram olduğu tespit edilmiştir. 124.8 lira Biçerdöver ve mezbahalarda karkas alım fiyatı kg Görüldüğü gibi karkas et cari fiyatı maliyeti karşılayacak seviyeye geldi Kısacası cari fiyatlarla 280 kg besilik dana alınabiliyor. Geçen yıl 8 ay boyunca beslenen ve kesilen 600 kg canlı sığırın Maliyet ve satış fiyatı açısından Mevcut karkas fiyatlarının değerli olduğu yönünde bir değerlendirme yapmak kesinlikle mümkün değildir.”

Kırmızı et fiyatlarındaki artışın diğer hayvansal ürünlere göre daha az olduğuna işaret eden Hacıince, etin fiyatını diğer sanat eserlerine kıyasla değerli bir eser olarak nitelendirmenin doğru olmayacağını belirtti.

Tüketicinin daha uygun fiyatlı et tüketebilmesi için yem maddesi ve yem gibi temel girdilerin maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Hacıince, şunları kaydetti:

“Ülkemizde et piyasasını düzene sokmak adına kasaplık veya karkas et ithalatı analize katkı sağlamayacaktır. Aksine üreticilerin yeniden tedirgin olmasına neden olacak ve uzun vadeli üretim istikrarını bozacaktır. Ancak besiye alınan buzağılar Önümüzdeki yaz aylarında beklenen arz açığını kapatmak için kısmen ithal edilebilir.Ülkemizde kırmızı eti sorun olmaktan çıkarmak için sığır eti tüketimini yük merkezi olmaktan çıkarmak ve küçükbaş hayvanın payını artırmak gerekiyor. kırmızı et tüketimi içerisinde et tüketimi en büyük ihtiyaçlar arasında yer almaktadır.”

yesillihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu