Haber

Hatay enkaz altında kaldı

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 2 depremde büyük hasarın yaşandığı Hatay’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı teknik ekiplerince yürütülen inceleme sürüyor.

Son tespitlere göre kentte 213 bin bağımsız bölümden oluşan 60 binanın yıkıldığı, derhal yıkılması veya ağır hasar görmesi kararlaştırıldı.

Çöpler belirlenen alanlara atılıyor

Türkiye genelinden kova, iş makinesi ve moloz taşıma kamyonları ile gerek kamu kurum ve kuruluşları gerekse özel şirketlerden moloz kaldırma işlemi devam ediyor.

Antakya’da tarihi Antakya Kalesi’nin arkasındaki alana, Samandağ’da Deniz Stadyumu’nun belirlediği alanlara moloz yağıyor.

Öte yandan, gün boyu binlerce iş makinesi ve kamyonla enkaz kaldırma çalışmalarının sürdürüldüğü Hatay’da toz bulutu oluştu.

Hatay’ı enkaz tozu kapladı

Kentin kuş bakışı görüldüğü tarihi Antakya Kalesi’nin kalıntılarından çıkan toz yoğunluğu dikkat çekti.

Tozdan korunmak için hem iş makinesi kullanan ekipler hem de bölgede güvenliği sağlamak için görev yapan asker ve polisler maske takıyor.

“Asbest” tehlikesi

Ancak, uzmanlar ‘asbest’tehlikeli olabileceğini söylüyor.

Başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olan asbestin solunum yolu ile vücuda girdiğinde toz halinde deriye nüfuz etmesi mümkündür.

Bu da cilt yaraları, akciğer zarlarının ortasında sıvı toplanması, akciğer dokusunda kireçlenme, plevral kalınlaşma ve bağ dokusu oluşumu gibi ağrılı hastalıklar anlamına gelir.

“Bu maddeler havada asılı duruyor”

Asbest Giderme Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Selda Altıntop, asbestin yüksek oranda maruz kaldığı bölgede korunmak için sıradan maskelerin yeterli olmadığını belirtiyor.

Asbest önemli bir elementtir. Solunarak akciğerlere yerleşerek ne yazık ki bizi akciğer ve solunum yolu hastalıklarına ve kansere maruz bırakıyor. Binalarda kullanıldığını biliyoruz. Binaların ani ve hızlı bir şekilde çökmesi büyük miktarda toz üretti. Ne yazık ki, bu sorunlar kaçınılmaz olarak havada asılı kalıyor. Bu yüzden nefes alıyor. Enkazda işçiler, operatörler ve görevliler var. Bölgede bireylere yönelik aktif bir koruma bulunmamaktadır. Sıradan maskelerin kullanımından çok bizi toza karşı koruyan, koruma seviyesi yüksek FFP-3 tipi maskeler kullanılmalıdır.

rüzgar tarafından taşınan

Enkaz kaldırma işleminin çok kısa olmayacağını biliyoruz. Çok fazla yıkılmış bina. O bölgede her zaman toz vardır. Asbest uzun süre havada asılı kalacaktır. Yakınlarda çadırlar var. Onları da düşünmek zorundasınız. Kesinlikle kendilerini maskelerle savunmaları gerekiyor. Asbest rüzgarla taşınır. Havada asılı olduğu için asbest soluyoruz. Asbest lifli bir malzemedir. Lifler çeşitten daha sert ve yumuşak olabilir. Asbesti vücudunuza soluduğunuzda iğne benzeri yapısı nedeniyle asbest lifleri akciğerlere yapışır. Orada çoğalması nedeniyle asbeste bağlı hastalıklar ortaya çıkar. Akciğer zarı kalınlaşması, akciğer ödemi ve kanserler asbeste bağlı hastalıklardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu