Haber

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan: Enflasyonun boynunu kıracağız

Bartın Valisi Nurtaç Arslan’ı ziyaret eden Gürcan, şunları söyledi: Bartın İş Dünyası Buluşması”programa katıldı.

Programda sunum yapan Gürcan, ekonominin bu yıl 3 çeyrek büyümeyi sürdürdüğünü belirterek, TürkiyeTürkiye’nin G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Bunun sonucunda kapasite kullanım oranlarının oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Gürcan, şöyle konuştu: “Ancak bu kapasiteyi de artırmamız gerekiyor çünkü Türkiye’ye yurt dışından ihracatı artırmamız için çok baskı var. Türkiye’nin mevcut konumunu yükseltmesi gerekiyor. Üretim kapasitemizi artırarak hem iç hem de dış pazarları karşılamamız gerekiyor. İşte bu kadar.” neden her türlü yatırımı desteklemeye devam ediyoruz.dedi.

Gürcan, zaman zaman muhalefet olduğunu söyledi” ekonomi, hükümet zenginlerin yanında”varsa eleştirdiğine işaret ederek,” Bundan dolayı birçok işyeri kapandı diyorlar ama 2021-2022 arasındaki farka baktığımızda yüzde 25.4 yeni açılan iş yerlerimiz var. Geçen yıl 101 bin işyeri açılırken bu yıl 126 bin 950 yeni işyeri ve şirket açıldı. Burada çok güçlü bir büyüme var.” söz konusu.

‘Bu yıl ihracatımız önceki yıllara göre her ay rekor kırdı’

KOBİ’lere ciddi destek verildiğini ve güçlendiklerini belirten Gürcan, 2003’te 1.7 milyon KOBİ varken bugün bu sayının 3 milyon 600 bine çıktığını kaydetti.

Sadece işveren desteği için zaman zaman eleştirildiklerini belirten Gürcan, ” 2002 yılından sonra KOBİ sayısına baktığınızda çok ciddi bir artış olduğunu ve bu KOBİ’lerde çalışan sayısında çok ciddi bir artış olduğunu görüyorsunuz. KOBİ’lerde 2002 yılında 5,2 milyon kişi istihdam edilirken bugün 11 milyon 500 bin kişi istihdam ediliyor.dedi.

Ülkede işsizlik oranının yüzde 14,2’den yüzde 10,2’ye düştüğünü, hatta geçtiğimiz aylarda tek haneli rakamların görüldüğünü hatırlatan Gürcan, amaçlarının işsizliği tek haneli rakamlara indirmek olduğunu vurguladı.

Türk ekonomisinin yeni modelinin yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı artırmayı hedeflediğini belirten Gürcan, ” Baktığımız zaman bu yıl ihracatımız önceki yıllara göre her ay rekor kırdı. Türkiye, özellikle son 12 ayda yıllıklandırılmış 253,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu gerçekten ciddi bir rakam.‘ diye değerlendirdi.

‘Tabii ki iş dünyamızdan beklentimiz ‘nasıl olsa enflasyon olacak’ diye erken zam yapmamaları yönündedir’

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok ciddi bir enflasyon oranı olduğuna dikkati çeken Gürcan, şöyle devam etti:

“Geçen ayki prestijle birlikte yıllık enflasyon yaklaşık 1 puan geriledi. Bundan sonra her ay enflasyonda sert düşüşler bekliyoruz. Özellikle Aralık ayı ve Ocak sonu prestijiyle birlikte inşallah enflasyonun boynunu kıracağız. Şu anda döviz kurundaki istikrar devam ediyor, dünyada ve tedarik zincirinde diğer emtia fiyatları gevşiyor Bunun tekrarlanması sonucu fiyatlar pozitif seyrini sürdürüyor.Özellikle Türkiye’nin önemli müdahalesi ile fiyatlarda herhangi bir oynaklık yok. Tahıl Kurulu “Bu, enflasyonu kalıcı ve kalıcı hale getirir. Türkiye’nin enflasyonu hep birlikte yeneceğine hep birlikte inanmalıyız.”

Programa Vali Arslan, Belediye Başkanı Cemal Akın, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu