Haber

Bakan Varank: “İMECE, Türk Ordusunun uzaydaki gözü de olacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli ve milli imkanlarla üretilen ilk gözlem uydusu İMECE’ye ait “IMECE, Türk Ordusunun uzaydaki gözü de olacak” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, gençlerin akademik ve sektörel bilgilerini artırmak amacıyla “Kampüste Sektör” programını başlattı. Bu kapsamda bölüm temsilcileri birçok üniversite ile birlikte hareket etmek amacıyla protokol imzaladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Milli Kütüphane’de düzenlenen programa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının liderleri, şube temsilcileri ve üniversite rektörleri katıldı.

“ChatGPT önümüzdeki dönemde birçok mesleği elimizden alacak gibi görünüyor”

Son aylarda teknoloji gündemine oturan yapay zeka robotu ChatGPT hakkında konuşan Varank, yapay zekanın hayatın her alanında etkili olduğunu belirterek, “Birçok arama motorunun yaptığı işi çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapabiliyor. çok daha kullanıcı dostu bir yol.Evet olağanüstü bir gelişme, bir devrim.Ama bu bir devrim.Burada üniversite hocalarımız var.Birçoğu haklı olarak ChatGPT’den şikayetçi.Çünkü öğrenciler ChatGPT’de makalelerini bile yazabiliyorlar. önümüzdeki dönemde birçok mesleği elimizden almak üzere. Ancak bir gerçek var ki büyüyen, gelişen ve dönüşen bir teknoloji var. Elbette bu çağdaki dönüşümleri, handikaplarına rağmen uyumlu hale getirmemiz gerekiyor” dedi.

“Öğrencilerimiz 36 farklı başlıkta en güncel eğitimi alıyor”

Eğitim modelinin ilk aşamasının bu yıl çeşitli firmalarla gerçekleştirildiğini belirten Varank, “Alanlarının en iyileri tarafından verilen Büyük Veri Analitiği, Yapay Zekaya Giriş ve Bilgisayar Ağları kursları başarıyla tamamlandı. Eğitimler başladı.İnanın verilen derslere baktığınız zaman “Bunu unutmuşlar” diyebileceğiniz bir başlık yok.Sistem mühendisliğinden tutun da eğitime kadar 36 farklı konuda öğrencilerimiz en güncel eğitimleri alıyorlar. blockchain’den kuantum bilişime, Java’dan uygulamalı doğal dil işlemeye kadar siber güvenlik. Birden fazla öğrencimiz eğitimlerinin ardından staj imkanına sahip olacak. Paydaş kurumlarımız istihdamları konusunda aktif olacak” dedi.

“İMECE, Türk Ordusunun uzaydaki gözü de olacak”

Yerli ve milli imkanlarla üretilen ilk gözlem uydusu İMECE’nin görevlerini değerlendiren Varank, “Bakın, verdiğimiz vakıflar sayesinde Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı binde beşten yüzde 1,4’e ulaştı. yaptığımız yatırımlar 29 binden 222 bine çıktı.Bütün bu gelişmeler sayesinde Türkiye artık kendi SİHA’larını, kendi seyir füzelerini, kendi savaş gemilerini üretmeye başladı.Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Vatandaşlarımızın 60 yıllık hayalini gerçeğe dönüştürecek yerli ve milli otomobilimiz Togg’u da Türkiye’nin uzay çalışmalarında değerli bir mihenk taşı olan İMECE’yi yörüngeye uğurluyoruz. savunma, afet yönetimi, çevre ve şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarında da Türk Ordusunun uzaydaki gözü olacak.Ülkemizin metre altı yüksek çözünürlüklü ilk yerli ve milli gözlemini İMECE uydusu ile yapabileceğiz. dünyanın her yerinden istediğimiz görüntüyü elde etmek. Elektro-optik kamerasından yönlendirilebilir antenine, elektrikli tahrik motorundan güneş sensörüne kadar İMECE’nin birçok donanımı Türk mühendisleri tarafından Türkiye’de tasarlanıp üretilmiştir. Elbette yarın için bizi mutlu eden bir şey daha var. İMECE yarın yörüngesine alınırken özel sektör tarafından geliştirilen küp uydular da ona eşlik edecek. Connecta T2.1, Kılıçsat ve Akup küp uyduları da İMECE ile uzaya fırlatılacak. Uzaya aynı anda 4 uydu göndereceğiz. Böylece Türkiye uzay yarışında bir eşiği daha geçmiş olacak” dedi.

“Türkiye’nin yüzyılının en büyük sermayesi olan gençlerimize güveniyoruz”

Art arda gelen başarıların insan gücü kaynağının da göstergesi olduğunu belirten Varank, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Evet, son dönemdeki başarılarımız, gelişen insan kaynağımızın gücünün birer kanıtıdır. Yüzyıllık Türkiye’nin en büyük sermayesi olan gençlerimize güveniyoruz. Biliyoruz ki Türkiye, 2053 ve 2071’deki hedeflerine birlikte ulaşacaktır.” Adım adım ilerleyen TEKNOFEST gençliği.Ancak her şeye rağmen hayat bu kadar uzak.Deneme teknolojisi atölyelerini, yeni nesil yazılım okullarını, yazılım akademilerini, bilim merkezlerini, staj imkanı sağlayan STAR programını saymıyoruz. öğrencilerimize sağladığı imkanlar, doktora öğrencilerinin üretimde aktif olmalarını sağlayan Endüstri Doktora Programı ve daha nice uygulamalardan geçtiğimiz için özellikle insan kaynakları konusunda her zaman yeni adımlar atıyoruz.” bu çabalardan biridir. Cut on Campus Programı’na katkı sağlayan 20 paydaş firma ve 20 paydaş üniversitenin temsilcileriyle inşallah en kısa zamanda imza törenini gerçekleştireceğiz. Gençlerimize çok fayda sağlayacakları yeni bir vizyon, yeni bir ufuk sunacağız.” – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu