Haber

Gamze Akkuş İlgezdi’den Bakan Kirişci’ye: “Tekel’i Yok Pahasına Özelleştirirken Tütün Endüstrisine Yatırım Teşviki Vererek Ulaşmak İstediğiniz Nokta…

CHP Genel Lider Yarımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, tütün eserlerinden elde edilen ÖTV gelirlerinin halk sıhhati yerine tütün sanayisinin teşviki için kullanıldığını belirterek; Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye “Bir yandan TEKEL’i yok kıymetine özelleştirerek kamu gücünün piyasaya müdahalesini yok ederken, öbür yandan tütün sanayisine yatırım teşviki vererek ulaşmak istediğiniz nokta nedir” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, tütün ürünlerinden elde edilen gelirlerin kullanım alanıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan İlgezdi, önergesinde şunları kaydetti:

“TEKEL başta olmak üzere bütün tütün sanayisini özelleştirenler artık de tütün sanayisine yatırım teşvikleriyle büyük bir çelişki yaratmaktadırlar. Sigara içmeyen bir jenerasyon istiyoruz telaffuzlarını, şahsen kendileri gölgeliyorlar. AKP iktidarının, dengeli bir ulusal tütün siyaseti olmadığı, verilen teşviklerle ortadadır. Bu iktidar sigaraya teşvikin bir numaralı destekçisidir. Halk sıhhati umurlarında bile değil. Umurlarında olan tek şey tütün eserlerine yaptıkları artırımlardan gelecek hasılat.”

“İnsan sıhhati, ticari nedenlerle tehlikeye atılamaz” diyen İlgezdi, Kirişci’ye şu soruları yöneltti:

“Ulusal tütün siyasetimizde, tütün eserlerinin arzının azaltılmasına dair unsurlar bulunmaktayken, tütüne yönelik yatırım teşviklerinde bulunulmasının nedeni nedir? Halk sıhhatine karşın verilen teşvikler göz önünde bulundurulduğunda, -halk sıhhatinden daha üstün tutulan- kamu menfaati nedir? Tütün sanayisi teşvik edilmeye devam edilecek midir? Periyot içerisinde tütün eserlerinden elde edilen ÖTV gelirlerinin yüzde kaçı tütün eseri imalatına harcanmıştır?

Vergi gelirlerinin halk sıhhati için kullanılması gerekirken, tütün üretimine ve sanayiye yatırım teşviklerine kullanılmıştır. Yani başka bir manada da vergi gelirleri sanayiye geri aktarılmıştır. Bu durum, tarafı olduğumuz Tütün Denetimi Çerçeve Sözleşmesi’ne aykırı değil midir? Sadece serbest alan olarak belirlenen yerler dışında tütün tarımı yasaklıyken, tütün üretimine teşvik verilmesi çelişki değil midir? Tütün endüstrisini özelleştirip, tütün firması bırakmazken, sonra da endüstriye yatırım teşviki vererek ulaşmak istediğiniz nokta nedir? Bir yandan TEKEL’i yok kıymetine özelleştirerek kamu gücünün piyasaya müdahalesini yok ederken, öteki yandan tütün sanayisine yatırım teşviki vererek ulaşmak istediğiniz nokta nedir?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu