Sağlık

Pandemi temizlik alışkanlıklarımızı nasıl değiştirdi?

Dyson, temizlik alışkanlıklarını ve davranışlarını ve bunların sağlığımız üzerindeki potansiyel etkilerini araştıran yıllık Küresel Toz Çalışmasının 2023 sonuçlarını açıkladı. Araştırmalar, pandemi sonrası temizlik alışkanlıklarının dünya çapında düşüşte olduğunu ortaya koyuyor.

Dyson, temizlik alışkanlıklarını ve davranışlarını, konut tozu anlayışımızı ve sağlığımız üzerindeki potansiyel etkisini araştıran yıllık Küresel Toz Çalışmasının 2023 sonuçlarını açıkladı.

İlgili Makaleler

13 Nisan’da gerçekleştirilen etkinlikte Bütünsel Dönüşüm Uzmanı Ayşe Tolga, Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Şule Çağlayan Sözmen ve Aydınlatma Tasarımcısı Ali Berkman, hava, zemin temizliği ve gerçek aydınlatma kullanarak sağlıklı bir konut yaratmanın önemini ve konu ile ilgili önerilerini katılımcılarla paylaştı.

Yüzde 61’i yerde kir gördüklerinde temizlik yapıyor

Dyson, yaklaşık 20 yıldır dünyanın dört bir yanından gerçek tozlarla çalışıyor. Markanın mikrobiyolog grubu; İnsan saçı genişliği olan 70 mikrondan virüs boyutu olan 0.1 mikrona kadar değişen parçacıkları inceler. Dyson’ın laboratuvarları ayrıca, bilim adamlarının toz akarı dışkılarını toplayarak bu alerjenler hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlayan bir toz akarı çiftliğine de ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamlı araştırma sayesinde Dyson mühendisleri, insanların gerçek dünyada karşılaştıkları koşullarla daha iyi başa çıkmak için yeni kablosuz elektrikli süpürge teknolojileri geliştirmeye devam ediyor.

39 ülkeden 30.000’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Küresel Toz Araştırması, dünya genelinde pandemi sonrası temizlik alışkanlıklarının düşüşte olduğunu ortaya koyuyor. İnsanların yüzde 60’ı artık sadece gözle görülür toz veya kir gördüklerinde temizlik yaptığını kabul ederken, bu oran geçen yıla göre yüzde 20 arttı. Ayrıca, ankete katılanların yüzde 41’i düzenli bir temizlik programı olduğunu belirtirken, bu sayı geçen yıldan bu yana yüzde 15 azaldı. Bu da planlı temizlik konusunda daha az disiplinli hale geldiğimizi gösteriyor. Türkiye’de yaşayanların yüzde 61’i evi tozlandığında ya da yerde pislik gördüğünde kendini temiz hissettiğini söylerken, bu oranın bir önceki yıla göre yüzde 23 arttığı görülüyor.

Dyson Mikrobiyolog Monika Stuczen şunları söyledi: “Covid-19 salgını, sağlıklı bir ev için düzenli temizlik ihtiyacını vurguladı. Virüsler ve bakteriler de dahil olmak üzere birçok toz parçacığı mikroskobik boyutta olduğundan ve çıplak gözle görülemediğinden, yalnızca görünür tozu gördüklerinde temizlikçilerin sayısındaki bu önemli artış endişe kaynağıdır.” söz konusu.

13 Nisan’da gerçekleşen etkinlikte konuşan Bütünsel Dönüşüm Uzmanı Ayşe Tolga, “Nefes almak, oldukça kolay görünse de insanı ayakta tutan ve tüm hayatı etkileyen bir harekettir. Bilinçsizce ve bilinçsizce nefes aldığımız için, nefes almanın sakinleşmemize ve ruh halimizi iyileştirmemize yardımcı olabileceğini genellikle gözden kaçırırız. Aldığımız nefes ne kadar değerliyse, soluduğumuz ortamın koşulları da o kadar değerlidir. Ne kadar saf hava solursak yaşam kalitemiz o kadar iyi olur. Bu nedenle ortamlarımızda havayı yumuşatan teknolojileri kullanmanın değerli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. İç ortam hava kirliliği ile birlikte yerde ve kullandığımız eşyaların üzerinde biriken toz, ev tozu akarı ve dışkısı, evcil hayvan kepeği ve polen gibi alerjenler alerjik semptomları tetikler.

Tüm bu kirleticilerin miktarını en aza indirmek için öncelikle aktif saflık gereklidir. Evinizde toz maruziyetini azaltmak için yataklarınızı, koltuklarınızı, ulaşılması zor yerleri, evcil hayvanınızın uyuduğu ve sık kullandığı yerleri, etkili bir filtre sistemine sahip elektrikli süpürge ile temizlemeyi atlamamak çok değerlidir. katlarınız. İç ortam hava kirliliğini azaltmada, karbon eklenmiş verimli hava temizleyici fanların kullanılması toksinler ve ultra ince partiküllü element saflığı açısından faydalı olacaktır.” söz konusu.

1,5 milyon kişi çeşitli solunum yolu hastalıklarından ölüyor

Aydınlatmanın hayatımızdaki değerine değinen Aydınlatma Tasarımcısı Ali Berkman, ışık yoksulluğu konusuna dikkat çekerek, “Hala dünya nüfusunun beşte biri elektrik ve çağdaş aydınlatmadan yoksun yaşıyor ve 1,5 milyon insan çeşitli solunum yolu hastalıklarından mustarip. gaz lambaları gibi ilkel ışık kaynaklarının kullanılması nedeniyle her yıl hastalıklar. yüzünden ölür. Bu nedenle sahip olduğumuz kaynakların farkında olmamız ve güç verimliliği konusunda hassas olmamız gerekiyor.

Bunun yaşadığımız ortama bir yansıması olarak, diğer konut özellikleri ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilip geliştirilebildiği gibi aydınlatma alanında da buna dikkat etmenizi öneririm. Sabah yavaş yavaş uyanıp hazırlanmaktan, kişisel ofisinizi oluşturup akşam uykuya dalmaya kadar, ortamınızdaki ışık kaynakları gün boyunca ışığın parlaklığı ve rengi ile uyum sağlayabilmelidir. Aydınlatma, hem esenliğe hem de konfora elverişli, verimli bir konut ortamı yaratmada temel bir rol oynuyor.” söz konusu.

Dyson’ın araştırması, evimizdeki tozun içinde ne olduğu ve bunun için neleri temizlemeye çalıştığımız konusundaki farkındalığın düşük olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle, dünya çapında hanelerin yüzde 55’inde alerjiden etkilenen biri olduğu için, çok azı tozda bulunan yaygın alerji tetikleyicilerinin farkındadır. Ankete katılanların yalnızca yüzde 33’ü polenin tozda bulunabileceğini ve yüzde 32’si toz akarı dışkısının potansiyel varlığının farkında olduğunu söyledi. Türkiye’de yaşayanların yüzde 48’i en çok bakterinin konut tozunda olduğunu düşünüyor.

Sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmak, dünyanın dört bir yanındaki insanların evlerini tozdan arındırmak istemelerinin en değerli nedenidir. Türkiye’de katılımcıların yüzde 45’i evde yaşayan herkesi sağlıklı tutmak için temizlik yaptığını söylerken, sadece yüzde 15’i evlerini steril olduğundan emin olmak için temizlediğini söylüyor.

4 kişiden sadece 1’i HEPA’nın farkında

Birçok kişi tozu ve kiri temizlemenin sorunu çözeceğini düşünse de tam filtrasyon sağlamayan elektrikli süpürge ile evi temizlemenin bir anlamı yoktur.

Temizlenen tozun ve kirin bir kısmını zayıf filtreler veya gevşek contalar aracılığıyla etrafa geri döndüren birçok elektrikli süpürge vardır. Dyson, kablosuz elektrikli süpürgenin ana görevlerinden birinin makinenin içindeki tozu hapsetmek ve saf havayı dışarı atmak olduğunu biliyor. Filtreleme sistemi ile havanın ne kadar saf olduğu belirlenirken; Filtre tasarımı, hava akış yolları ve makine sızdırmazlığı, emilen tozun havaya geri dönmemesini sağlamak için birlikte çalışır.

Dyson’ın Küresel Toz Araştırması, filtreyle ilgili genel farkındalığın düşük olduğunu ve salgın sırasında evde kullanılan bir kelime olmasına rağmen, yalnızca 4 kişiden 1’inin HEPA’dan (Yüksek Verimli Partikül Emici Filtre) haberdar olduğunu ortaya koyuyor.

Dyson’ın gelişmiş 5 aşamalı filtreleme teknolojilerine sahip V15 Detect ve V12 Detect Slim, dışarıya daha temiz hava vermek için 0,3 mikron kadar küçük parçacıkların yüzde 99,99’unu yakalar. Dyson siklon teknolojisi, zemin ve yüzeylerdeki tozu ve kiri temizlemede etkilidir ve tüm makineyi yalıtırken toz evlerinize geri salınmaz.

haberarhavi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu