Sağlık

Türkiye bin kişiye düşen doktor sayısında OECD ortalamasının yüzde 50 altında.

Küresel salgınla mücadele eden sağlık sektörünün yeni durumuna ilişkin kapsamlı bilgiler sunan Küresel Sağlık Branşı ve Medikal Turizm Trendleri 2023 raporu yayınlandı. Vergi, kontrol ve danışmanlık hizmeti veren Grant Thornton tarafından hazırlanan rapor, Dünya Bankası, Worldometer, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı gibi açık kaynaklardan elde edilen bilgilere dayanıyordu.

Türkiye HASTANE SAYISINA GÖRE DOKUZUNCU SIRADA

İlgili Makaleler

Raporun Sağlık Bölümüne Küresel Bakış – Sağlık Bakanlığı Çalışanları bölümünde Türkiye ve dünyadaki doktor ve hemşire yoğunluğuna ilişkin bulgulara yer verildi. 2019 yılı verilerine göre OECD ülkeleri arasında hekim yoğunluğunun yani bin kişiye düşen hekim sayısının en yüksek olduğu ülkenin orta sıralarda 6 hekim ile Yunanistan olduğu, OECD ortalamasının ise yılda 4 olduğu görülmektedir. Türkiye ise 2 doktorla bu ortalamanın yüzde 50 altında kaldı.

Hemşire yoğunluğu bakımından İsviçre’nin yaklaşık 18 hemşire ile ilk sırada yer aldığı veriler, Türkiye’nin yaklaşık 2 hemşire ile 9 olan OECD ortalamasının yüzde 77 altında olduğunu ortaya koydu. Türkiye ise hastane sayısına göre sıralanan ülkeler arasında dokuzuncu sırada yer alıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Grant Thornton Turquality ve Yönetim Danışmanlığı Lideri Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, c. Hekim ve hemşire yoğunluğunun yüksek olmasının önlenebilir ölüm oranlarını ve bekleme sürelerini azalttığını belirterek, “Türkiye’de artan sağlık personeli göçü bu yoğunlukları olumsuz etkiliyor. Bu da doğal olarak önlenebilir ölüm oranlarının ve ameliyat bekleme sürelerinin artmasına neden oluyor. zamanlar.”

‘TÜRKİYE EN ÇOK KALP HASTALIĞINA SAHİPTİR’

Dünya Sağlık Örgütü’nün güncel verilerine göre, iskemik kalp hastalığı yaklaşık 9 milyon ölümle dünya çapında en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alıyor, bunu inme ve KOAH izliyor. Kronik hastalıklara bağlı ölümlerde başı 17,86 milyon ile kalp ve damar hastalıkları aldı. DALY endeksine göre 2021’de Türkiye’de en sık görülen hastalık yüzde 22 ile kalp hastalığı olurken, yüzde 13 ile bronş, akciğer kanseri ve felç ikinci sırada yer aldı. hastalıklar. Bu hastalıkları yüzde 9 ile KOAH, depresyon ve sırt ve bel ağrısı izledi. Öte yandan 2020 yılı verilerine göre gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) içinde en fazla sağlık harcaması yapan ülkenin yüzde 18,8 ile ABD olduğu ortaya çıktı. Türkiye’de GSYİH’nın yüzde 4,6’sının sağlığa harcandığı belirlendi.

Gelişmiş ülkelerde kalp damar hastalıklarından ölümlerin azalma eğiliminde olduğuna dikkati çeken Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, “Türkiye’de kalp damar hastalıklarının görülme oranlarının yüksek olması, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı gibi faktörlerle açıklanabilir” dedi.

ESTETİK, TÜRKİYE’YE GELENLERİN İLK TERCİHİ

Rapor ayrıca küresel sağlık ve medikal turizm trendlerine de yer verdi. Küresel medikal turizm pazarının piyasa değerinin 2022 yılında 97 milyar doları aştığı kaydedilirken, önümüzdeki yıllarda bu sektördeki en büyük büyümenin Asya-Pasifik bölgesinde olacağı öngörülüyor. Medikal Turizm Endeksi’nin verdiği bilgilere göre dünya çapında medikal turizm için ilk 5 destinasyon ülkesi sıralamasında Kanada, Singapur, Japonya, İspanya ve Birleşik Krallık yer alırken, Türkiye’ye gelen medikal turizm hastalarının en sık tercih ettiği tedaviler ise estetik, göz, diş, ortopedi, bariatri, onkoloji ve doğurganlık tedavileri ön plana çıktı. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu